2008 m. birželio 15 d., sekmadienis

Spalvos, Spalvų ratai


Spalva: Spalvotų Ratas


Pagrindai

Spalvotas ratas susideda iš svarbiausių spalvų (ant išorinio žiedo): raudona, purpurinė, mėlyna, žalia, geltona, ir oranžinė. Vidinis žiedas yra pastelinės svarbiausių spalvų versijos. Jei būtų trečias išorinis žiedas, tai būtų tamsesni atspalviai.

Spalvos, oranžinė, raudona, ir geltona, yra žinomos kaip šiltos spalvos. Šitos spalvos yra ryškios, linksmos, ir siejasi su kažkuo karštu. Kažkas yra, vykusiai pavadinęs jas šiltomis spalvomis.

Purpurinė, mėlyna, žalia, ir kita, yra vėsios spalvos. Šitos trys spalvos yra, yra dažnai naudojamos šešėliuose tarp kitų daiktų. Šios spalvos vadinamos vėsiomis spalvomis.

Terminai:

Kai kurie naudingi terminai, su kuriais jūs turite supažindinti:

Atspalvis (Hue) - gryna spalva; savarankiška (raudona, geltona, mėlyna, ir taip toliau)

Intensyvumas - siejasi su spalvos ryškumu. Kad nuleistumėte spalvų intensyvumą (nuslopinant), pridėkite jo papildymo mažą kiekį; jo priešinga spalva (daugiau apie papildymus vėliau). Pavyzdžiui, prislopinant raudoną, pridėkite truputį žalios spalvos. Jei lygūs kiekiai raudonos ir žalios yra sumaišomi, spalva tampa ruda ne niūri, nuslopinta raudona.

Vertė (Value) - siejasi su lengvumu ar spalvos tamsa. Pavyzdžiui, kad apšviestų spalvą prisideda baltos.

Pirminės Spalvos - raudona, geltona, ir mėlyna. Jos yra pagrindinės spalvos, kurios sudaro visas kitas spalvoto rato spalvas. Pavyzdžiui, jei jūs sumaišote raudoną ir geltoną - jūs gaunate šalutinę spalvą: oranžinę. Sumaišykite raudoną ir mėlyną - jūs pasidarote purpurinę. Sumaišykite mėlyną ir geltoną - jūs pasidarote žalią. Ir nuo ten jūs galite sukurti tretines spalvas kaip žalsvai melsvas (mėlynai žalia spalva) ar fuschia (raudona purpurinė spalva).

Antrinės (Šalutinės) Spalvos - oranžinė, violetinė, ir žalia. Jos yra padarytos, sumaišant pirmines spalvas. Apie tai buvo pasakojama ankščiau.

Tretinės Spalvos - Spalvos, gaunamos, sumaišant pirmines ir antrines (šalutines) spalvas.

Neutralios Spalvos - kai lygūs dviejų papildančių spalvų kiekiai būna panaudojami, gaunasi neutralios pilkos ar rudos...

Naudojant Spalvas

Spalvas, gretimas vienas kitai, galima vadinti Analogiškomis Spalvomis. Šitos spalvos yra šalia viena kitos spalvotame rate tokios kaip raudona su oranžine, žalia su geltona, žalia su mėlyna, mėlyna su purpurine, ir taip toliau.

Spalvos einančios skersai viena kitą vadinamos Papildančiomis Spalvomis. Spalvos tokios kaip purpurinė ir geltona, žalia ir raudona (Kalėdų spalvos!), ar mėlyna ir oranžinė gali būti suderintos kartu.

Jei jūs bandote suderinti spalvas, kurios nėra Papildančios ar Analogiškos, jos netinka kartu. Pabandykite laikytis papildomųjų ir analogiškų spalvų naudojimo taisyklių tiek kiek įmanoma.

Jei jūs norite panaudoti kitą spalvų koordinaciją be tokių, kurios paminėtos, jūs galite padaryti taip, bet jūs tuomet užimsite truputį laiko, susimaišydami ir derindami.

Kitas Spalvotas Ratas: CMY
Spalvotas
ratas, apibūdintas ankščiau, yra tradicinis spalvotas ratas, kur svarbiausios spalvos yra sugrupuotos pagrįstos klasikiniais metodais susimaišančios spalvos per dažus. Jie yra RGB (raudonas, žalias, mėlynas). Su kompiuterių ir spausdinimo tobulėjimu, naujas spalvotas ratas pasirodė pavadintas CMY (žalsvai mėlyna, fuksinas, geltona) spalvotas ratas kaip matyti dešinėje.
Tai, kokį jūs turite naudoti? Kiekvienas yra tinkamas vartoti, nors dauguma žmonių yra linkę pritarti RGB apskritai per CMY.

Patarimai
Spalvotas balanso pavyzdys1. Naudodami spalvą, jūs turite apsvarstyti kitas spalvas be to. Pavyzdžiui, jei jūs naudojate baltą foną, spalvos spalvų rate atrodo ryškesnės, tuo tarpu spalvos su juodu fonu tamsesnės. Spalvos ima ant "padarinio" spalvos, supančios tai!

2. Kai jūs sukursite veikėją, jūsų spalvos pasirinkimas padarys veikėjo žvilgsnį ar geru vaikinu ar blogu vaikinu. Geri vaikinai paprastai turi "lengvesnį" spalvos apsirengimą priešingai blogiems vaikinams, kurie turi "tamsesnius" spalvos atspalvius. Tai nereiškia, kad jūs turite duoti jūsų geram vaikino charakteriui visas pastelines spalvas - ką jis reiškia, pavyzdžiui, yra, kad, jei geras vaikinas turi mėlynus marškinius tada kaip blogas vaikinas marškinių spalva bus mėlyna taip pat, bet tamsesniame atspalvyje.

3. Pažiūrėkite į sudėtį spalvų paveiksle. Pabandykite pasiekti balansą. Paimkite šį pavyzdį čia kairėn. Kai aš nudažiau šį vaikiną, oranžinė išsiskyrė daug. Aš turiu galvoje daug!! Prislopinant oranžinę aš panaudojau tamsiai mėlyną foną - oranžinės papildančią spalvą. Tai yra balansas. Pabandykite svarstyti tai, kai jūs dažote savo piešinį ar kitus atvaizdus.

Komentarų nėra: